Çin'in güneyinde son zamanlarda etkili olan şiddetli yağışlar ve meydana gelen seller nedeniyle dünyanın en büyük baraj projesi olarak bilinen "Üç Boğaz Barajı", en büyük sınavını veriyor.
Çin basınında yer alan haberlere göre baraj, yapıldığı tarihten bu yana en yüksek su seviyesine ulaşarak ciddi bir riskle karşı karşıya geldi. Şinhua ajansı, barajı besleyen nehirlerin saniyedeki debisinin 70 bin metrekübe ulaştığını duyurdu.
Üç Boğaz Barajı'nın dayanıklılığına vurgu yapan barajın Genel Müdürü Çın Fey, kesin sonuç veren bir izleme sistemlerinin olması, rezervuarın çok büyük olması ve yönetim tarafından iyi kararların alınması nedeniyle durumun kontrol altında olduğunu ifade etti.
Akıntı hızının çok yüksek seviyelerde seyrettiğini aktaran Üç Boğaz Barajı Başkanı Sao Guangcing, "Akıntı hızı çok yüksek, ancak henüz dayanıklılık oranı olan saniyede 100 bin metrekübe ulaşmadı" diye konuştu.
Sao, barajdan tahliye edilen su oranını yüzde 40'ın altında tuttuklarını ve suyu bloke ederek daha büyük felaketleri önlediklerini ifade etti. Sao, barajdan saniyede 40 bin metreküp suyun tahliye edildiğini ve 30 bin metreküp suyun tutulduğunu sözlerine ekledi.
Yetkililer, barajın birçok bölgede selin kontrol altında tutulmasında önemli yarar sağladığını ifade ettiler. Kapasitesi 20 milyar metreküp (175 metre) olan Üç Boğaz Barajı'nda yağmur sezonundan önce su seviyesi 146 metrenin altına indirilmişti.
Dünyanın en büyük baraj projesi olan Üç Boğaz Barajı, inşaatı sırasında 1 milyon 400 bin kişinin tahliyesi nedeniyle önemli tartışmalara neden olmuştu.
-SELLERİN BİLANÇOSU-
Öte yandan, Devlet Su İşleri Bakan Yardımcısı ve Sel Kontrol ve Kuraklıkları Önleme İdaresi Genel Sekreteri Liu Ning, yaptığı basın toplantısında, ülkede bu yıl meydana gelen seller nedeniyle 701 kişinin hayatını kaybettiğini ve 347 kişinin kaybolduğunu açıkladı.
Ülke genelinde 27 eyalet ve özel yönetim bölgesinin sellerden doğrudan etkilendiğini belirten Liu, sellerin 110 milyon insanı etkilediğini ve 8 milyondan fazla insanın taşındığını aktardı.
Liu, 7 milyon hektar tarım arazisinin selden olumsuz etkilendiğini, 645 bin evin yıkıldığını belirtirken, doğrudan ekonomik kaybın 142,2 milyar yüen'e (yaklaşık 32 milyar 53 milyon TL) ulaştığını kaydetti